Acupunctuur

De naam acupunctuur komt van het Latijnse "acus punctura", dat letterlijk "naalden steek" betekent.

Volgens de filosofie van de Traditionele Chinese Geneeskunde  krijgt ieder mens bij de geboorte een hoeveelheid energie mee. Die energie is nodig om te kunnen leven en actief te zijn.De westerse geneeskunde gaat er vanuit dat communicatie van het gehele lichaam alleen via het zenuwstelsel plaatsvindt. Volgens de Traditional Chinese Medicine (TCM) bestaat er nog een ander systeem, dat als een elektrisch netwerk functioneert. Dit netwerk loopt onzichtbaar door en over het gehele lichaam. Dit netwerk noemt men acupunctuurbanen of meridianen. De energie die hierin stroom is Qi (=levensenergie). 
Deze Qi dient altijd gelijkmatig te stromen en voldoende aanwezig te zijn. De aanwezigheid van Qi is de aanwezigheid van gezondheid.

Er bestaan 59 meridianen, waarvan 12 hoofdmeridianen die elk verbonden zijn met één van de orgaansystemen van ons lichaam. Ze vormen als het ware een web in het lichaam. Als de energiestroom verstoord wordt, ontstaan er ziektes. Die verstoring in de energetische huishouding kan optreden door invloeden van buitenaf (bijv. virussen), door trauma's,  overbelasting of door hevige emoties (verlies van een geliefd persoon, zorgen, angsten etc.)

De meridianen lopen symmetrisch links en rechts door ons lichaam. Door op bepaalde punten de meridianen te prikken met naalden kan de energie weer stromen en kan de balans zich weer herstellen. De meridianen staan in contact met een orgaan of met een bepaalde lichaamsfunctie. Zo zijn er punten die pijnstillend kunnen werken doordat door het prikken stoffen in de hersenen worden vrijgemaakt (de zogenaamde endorfines) die een zelfde werking hebben als pijnstillers.  Acupunctuur heeft ook een preventieve werking. Het heeft een positieve invloed op het welbevinden van de mens. Het vergroot de natuurlijke weerstand, het verhoogt de pijngrens en het stimuleert de levenslust.

Een diagnose en behandelplan stel ik op basis van een persoonlijk gesprek, door het voelen van de pols en het beeld van de tong, daarmee is het mogelijk te zien of er een stoornis is in de balans, waar deze zit en hoe we deze kunnen herstellen.

De mogelijkheden met acupunctuur zijn ongekend groot. Van verstoringen in de balans tot chronische aandoeningen, ziektes waarvoor geen oorzaak te vinden is en verschillende soorten van pijn. Ook is pijn bij ingrepen zoals operaties en bevallingen hiermee goed te begeleiden. Maar niet in alle gevallen zal acupunctuur de eerste keus zijn. Mijn uitgangspunt is, dat de reguliere geneeskunde en acupunctuur elkaar aanvullen. Al mijn behandelingen zijn een aanvulling, geen vervanging voor de reguliere geneeskunde.