Voeding

 

 

                                                                          "Let Food be thy Medicine and Medicine be thy Food"

 

Beschouwd als een van de meest invloedrijke figuren in de historie van medicijnen en genezing adviseerde Hippocrates al 400 jaar A.D. mensen om ziekten te voorkomen en te genezen door het eten van een goed en voedzaam dieet.

Hippocrates en de Oude Grieken waren niet de enige die de medicinale eigenschappen van eten bestudeerde.

De Chinese Geneeswijze leert al duizende jaren aan mensen dat eten medicijn is, en een gezond dieet een krachtig instrument is om je gezondheid te beschermen en te bevorderen.

Een andere beroemde quote is " Het eten wat je eet kan, of het veiligste en meest krachtige van medicijnen zijn, of de langzaamste vorm van gif".

In onze huidige Westerse maatschappij wordt er naar de "gezonde" voordelen van voeding gekeken in de vorm van proteinen, calorieen, koolhydraten of vitamines.

In een traditioneel Chinees dieet (dit is inclusief de Chinese kruiden), wordt er niet alleen daarnaar gekeken maar ook naar de energetische eigenschappen van voeding zoals energie en smaak en temperatuur,  tevens naar welke meridiaan het eten beinvloed. Bv wortel gaat naar (voedt) de Long en Milt meridiaan.

Voeding kan worden ingezet om te voeden, te ontgiften of ter regulatie van het lichaam.

In TCM is gezondheid nauw gerelateerd aan de natuur. Omdat onze lichamen organisch zijn kan balans worden bereikt door onze levensstijl aan te passen met de natuurlijke omgeving om ons heen.

Eten van seizoensgroenten, - fruit en - vlees en het aanpassen van ons slaappatroon aan de lichturen van de dag zijn voorbeelden van leven in overeenstemming met de natuur. 

In mijn consulten besteed ik daarom veel aandacht aan het dagelijkse voedingspatroon, zeker bij kinderen is dit zeer belangrijk!

Hierbij maak ik o.a. gebruik van het boek van Paul Pitchford "Healing with whole foods" en boeken van Daverick Leggett "Healing ourselves" en "Recipes for self-healing.".