Moxa

Moxabustie of Moxa is een traditioneel Chinese methode en houdt het verbranden van het kruid Artemisia (bijvoet) in, dit om genezing te bevorderen.

Moxa wordt al duizenden jaren gebruikt in China, Tibet en Azie.

De genezende werking van Moxa komt door het stimuleren van de stroom van Qi en Bloed.

Er zijn 3 manieren van Moxa branden :

1) Moxa Stick   - de moxa stick heeft de vorm van een sigaar, na het aansteken wordt deze dicht bij de aangedane plek gehouden totdat deze warm wordt.                  Deze methode gebruik ik bv om bij stuitligging de baby te draaien.

2) Moxa op de naald - de Moxa wordt hierbij op de naald geplaatst om zodoende nog preciezer de aangedane plek te behandelen.

3) Los gebrand of in een Moxabox - Los wordt het gebrand nadat er met de hand een kegeltje van is gedraaid, deze wordt dan direct op de huid geplaatst. Deze methode gebruik ik vaak in combinatie met een behandeling Japanse Acupunctuur.  De Moxabox wordt of gevuld met losse Moxa of met een Moxastick, deze methode is zeer geschikt om kinderen met  buikklachten te behandelen. Door het plaatsen van de Moxabox op de buik en met de warmte die dan vrij komt verlicht het snel de klachten.

Wat behandelt Moxa?

In algemene zin wordt Moxa gebruikt om delen van het lichaam en acupunctuurpunten van de meridianen te verwarmen. De Moxa stimuleert circulatie en activeert een betere stroom van Qi en Bloed, samen met het stimuleren van de interne systemen van de spijsvertering, de ademhaling en gyneacologische klachten. Ook versterkt het het immuunsysteem.. 

Specifieker behandelt het vooral :

  • Pijn,  zeker als er sprake is van externe koude die het lichaam is binnengedrongen.
  • Hoesten en andere luchtwegproblemen, Moxa is zeer effectief in het bewegen van de Qi en het opheffen van stagnatie in de Longen.
  • Spijsverteringsproblemen, de warmte van de Moxa stimuleert het verteringssysteem, werkt ook zeer goed bij constipatie en diarree.   
  • Menstruatieklachten die vooral samenhangen met krampen en onregelmatige cyclus.