Chinese Kruiden

Kruiden worden al sinds mensenheugenis gebruikt om klachten te verlichten en in een aantal gevallen zijn ze ook de basis voor reguliere medicijnen. In het westen is het, als fytotherapie, een eigen wetenschap geworden en heeft het de basis gelegd voor de medicijnkunst. In het oosten, zoals bijvoorbeeld in China, is het een onderdeel van de filosofie van alledag; voeding en kruiden zijn nagenoeg gelijk. Sommige kruiden worden dan ook in de dagelijkse maaltijd gebruikt. Soms als keukenkruid, soms met een medicinaal idee en soms als beide. 

Aan de basis van de Chinese kruidengeneeswijze ligt een diepgaande bestudering van kruiden met hun eigenschappen en nauwkeurige observatie van de natuur en van de manieren waarop gewonde of zieke dieren zichzelf genezen door middel van het eten van bepaalde kruiden of planten. Er zijn ongeveer driehonderd stoffen die regelmatig in de kruidenpreparaten voorkomen. Elk van die stoffen valt te beschrijven in termen van koud, koel, warm, heet of neutraal. Ook de smaak van de stof wordt beschreven, in termen van bitter, zoet, scherp, zout of zuur. Alle eigenschappen van de kruiden houden verband met bepaalde organen en systemen van het lichaam. De 'Qi' (=levensenergie) of energiewaarde van de stof dient om de harmonie in het lichaam te herstellen. De Chinese kruidengeneeswijze is uitgegroeid tot een uiterst geavanceerde en complexe discipline.

De Chinese kruidengeneeskunde gebruikt zelden één kruid alleen. Hierdoor zouden namelijk grote hoeveelheden van dat kruid gebruikt moeten worden, wat weer de kans op ongewenste bijwerkingen vergroot. Kruidencombinaties is daarop het antwoord, waarbij kleine hoeveelheden van verschillende kruiden zodanig worden gecombineerd, dat hun hoofdacties elkaar versterken, maar dat de bijwerkingen elkaar opheffen. Door deze kruidencombinaties is het mogelijk om voor elke individuele patiënt een eigen specifiek medicijn samen te stellen.

 Verder ligt een groot stuk van de kracht van de Chinese geneeskunde in de preventie van ziekten. De Chinese kruidengeneeskunde kent dan ook middelen om de gezondheid te bevorderen, de levenskwaliteit te verbeteren, de weerstand tegen ziekten te vergroten en de levensduur te verlengen. De kruiden, die ik in mijn praktijk gebruik, zijn van biologisch hoogstaande kwaliteit (vrij van zware metalen, pesticiden etc.) en bevatten geen substanties afkomstig van beschermde planten of diersoorten. Dit komt mede doordat deze kruiden afkomstig zijn van een “gewone” Nederlandse apotheek (de Natuurapotheek te Pijnacker), die voldoet aan alle kwaliteitsnormen die u ook gewend bent van uw eigen apotheek. 

In China wordt ongeveer 70% van alle aandoeningen met Chinese kruidengeneesmiddelen behandeld. 20% wordt behandeld met acupunctuur en de resterende 10% met tuina, taijichuan en qigong. Chinese "kruiden" zijn plantaardige of minerale substanties.