Begeleiding bij kanker

De diagnose kanker komt over het algemeen zeer onverwacht, en daarmee komt iedereen in een achtbaan van emoties en behandelingen terecht. Chemotherapie, bestralingen, operaties, hierdoor raakt het lichaam en de geest uit balans.

Acupunctuur maar ook Chinese Kruiden kunnen helpen ter ondersteuning van de reguliere behandeiingen, zoals bijvoorbeeld het reduceren van de bijwerkingen van de chemotherapie, het verlichten van pijn, sneller herstel van wonden als ook vermoeidheid, oedeem, slaapproblemen, depressie en neuropathie.

In de afgelopen jaren zijn er veel onderzoeken gepubliceerd in diverse toonaangevende bladen zoals bv in “the Journal of Oncology” waaruit het belang van acupunctuur ter ondersteuning blijkt. Het meest overtuigende wetenschappelijk bewijs komt van studies naar acupunctuur bij missselijkheid en braken veroorzaakt door chemotherapie.

Kanker gerelateerde klachten kunnen je levenskwaliteit ernstig aantasten, emotionele problemen veroorzaken en andere symptomen zoals vermoeidheid en ongewenst gewichtsverlies verergeren.

In mijn omgeving ben ik helaas ook een aantal keer geconfronteerd met deze ziekte, vandaar dat ik mij heb verdiept in de behandelmogelijkheden die de TCM te bieden heeft.
Vanuit deze ervaring heb ik gezien dat een goede begeleiding tijdens dit hele proces een groot verschil kan maken in levenskwaliteit.

Sinds juni 2018 ben ik tevens Certified Oncology Acupuncturist na een intensieve cursus gevolgd te hebben bij dr. Yair Maimon en dr. Julia Hartnung.